Tarih: 13.01.2025 15:58

AKOM binası görkemli bir törenle hizmete açıldı

Facebook Twitter Linked-in

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) binası düzenlenen görkemli bir törenle açıldı. Açılışta konuşan Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, “Bu koordinasyon merkezi, kenti depreme hazır hale getirilmesi için önemli bir görev üslenecektir” dedi. Eşbaşkan Neslihan Şedal ise, “Sadece Van’ı değil tüm çeperindeki illeri de besleyecek bir merkez olacak” dedi.

Van Büyükşehir Belediyesi, afetlere hazırlık ve müdahale kapasitesini güçlendirmek amacıyla Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) açılışını gerçekleştirdi. 2011 yılında Van ilinde yaşanan deprem sırasında yardım çalışmaları yürütürken yaşamını yitiren Japon afet gönüllüsü Doktor Atsushi Miyazaki’nin adının verildiği merkez binası açılışında  Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkan Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, 13 İlçe belediyesi Eşbaşkanları ve Meclis üyelerinin hazır bulunurken, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Japonya-Türkiye Büyükelçi Maslahatgüzaharı Tahara Koji, Japonya Yardım ve Kurtarma Derneği (AAR) Türkiye Direktörü Konako Ono Miyachi, Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Üyesi ve Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel, Türkiye Belediyeler Birliği (TBB) Genel Sekreteri Suat Yıldız, Güneydoğu Anadolu Belediyeler Birliği Eşbaşkanı Siraç Çelik, milletvekilleri, siyasi parti temsilcileri, sivil toplum örgütleri, muhtarlar ile çok sayıda kişi katıldı. Depremde yaşamını yitirenlerin anısına yapılan saygı duruşunun ardından açış konuşmaları yapıldı.

 ‘Sadece Van’a değil, bölge halkının hizmetine açıldı’

Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı Abdullah Zeydan, açılışa katılan tüm konukları tek tek isimleriyle hitap ederek, katılımlarından dolayı teşekkür etti. Kente kayyımlar tarafından doğal afetlere yönelik hiçbir çalışmanın yapılmadığını belirten Zeydan, “Kentimiz afet ve deprem bölgesi olmasına rağmen ve çok yakın bir zamanda yüzlerce yurttaşımızın yaşamını yitirmesine rağmen, kayyım yönetimleri bugüne kadar depremin etkilerini en aza indirecek tedbirler alma adına hiçbir çalışma yapmamıştır. Deprem ile ilgili kayyım yönetimleri bir adım atmadı. Biz seçilir seçilmez depremin etkilerini en aza indirmek için bir afet merkezi açtık. Bu merkez bir akademi görevi de görecek. Sadece Van’ı değil tüm çeperindeki illeri de besleyecek bir merkeze olacak. Bu kentin yapı stokunun büyük bir bölümü depreme uygun değil. Bu koordinasyon merkezi, kenti depreme hazır hale getirilmesi için önemli bir görev üslenecektir” dedi.

‘Kurumsal koordinasyonsuzluğu ortadan kaldıracağız’

Katılımcıları selamlayarak konuşmasına başlayan Van Büyükşehir Belediyesi Neslihan Şedal, “Bugün sevgili Miyazaki’nin ismini verdiğimiz Afet Koordinasyon Merkezimiz açılışını yapıyoruz. Buradaki merkeze duyulan ihtiyacı biraz açmak gerekiyor. 2011’de yaşanan depremde 600’den fazla canımızı kaybetmiştik. Onlardan bir tanesi de sevgilimi Miyazaki ve gazeteci Sabahattin Yılmaz ve Cem Emir yani basın alanında emek veren iki arkadaşımızdı. Üç arkadaşımızın şahsında tüm yaşamını kaybeden canlarımıza bugünü adıyoruz. Bugün aynı zamanda 10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü. Onların da burada emek verdiğini ve bu emeği görünür kıldığını görüyoruz ve günlerini kutluyoruz” dedi.

‘Koordinasyon sadece Van’ı değil tüm çeper illeri de besleyecek’

 

Şedal, “2011’de yaşanan deprem ve iki yıl önce Maraş merkezli yaşanan depremlerden sonra anladık ki; depremlerin belki önüne geçemeyiz. Ama yıkıcılığını en aza indirebiliriz. Bundan önce yaşadığımız depremlerden çıkardığımız ders bu merkezi açmamıza vesile oldu. Bizler bu merkezi aslında birçok boyutuyla çalışmalarını yürütmeyi önümüze hedef koyduk. Depremlerle mücadele ederken kentleri afetlere karşı daha dirençli hale getirmek ve daha ekolojik bir mücadeleyi yürütmenin perspektifini önümüze koymak, kentlerimizi betonlaşma yığınından kurtarmak, kentlere nefes aldırmak afetlerle mücadele etmenin en temel sebepleridir. Diğer tarafta kentleri dirençli hale getirirken, afetlere karşı toplumsal zihniyet değişim dönüşümünü de sağlamak. Dolayısıyla olmamasıydı. Bu koordinasyonun yerine getirilmesi için bu merkez önemli bir görev görecektir. Depremler doğal afetlerdir ve önüne geçemeyiz ama beşerî müdahalelere bunun yıkıcılığını önleyebiliriz. Sadece Van’ı değil tüm çeperindeki illeri de besleyecek bir merkeze olacak. Bu kentin yapı stokunun büyük bir bölümü depreme uygun değil. Bu koordinasyon merkezi, kenti depreme hazır hale getirilmesi için önemli bir görev üslenecektir.  Kurumlar arası koordinasyonsuzluğu ortadan kaldırıp bu merkezi önemli bir koordinasyon merkezine dönüştüreceğiz” diye konuştu.

Miyazaki’nin annesinden Van halkına mesaj!

Türkiye Belediyeler Birliği Meclis Üyesi ve İzmir Selçuk Belediye Başkanı Filiz Ceritoğlu Sengel ise, merkezin açılışı için teşekkür ederek, dayanışma mesajı paylaştı. Japonya Japonya Yardım ve Kurtarma Derneği (AAR) Türkiye Direktörü Konako Ono Miyachi, ise Doktor Atsushi Miyazaki’nin annesinin gönderdiği mesajı okudu. Mesajda, “Üzerinden bu kadar uzun zaman geçtiği halde hale oğlumu hatırladığınız ve andığınız için teşekkür ederim” ifadelerini kullandı.

 ‘Yardımlaşma kötü günde belli olur’

Ardından konuşan Japonya-Türkiye Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Tahara Koji, “2011 yılında Japonya ve Van’da deprem oldu. Depremden sonra Japon yardım gönüllüsü Miyazaki de buraya gelerek halka yardım etti ve ikinci depremde hayatını kaybetti. Yardımlaşma her zaman kötü günde belli olur ve Japon yardım kuruluşları uzun süre burada yardım çalışmalarına katıldılar. Yerel yönetimler depremin etkisini azaltmak için önemli bir görev düşüyor. Biz de bu konuda onlara yardım etmeye hazırız” diye konuştu.

 ‘AKOM’a her kentte ihtiyaç var!’

Son olarak konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları, Türkiye’nin üçte ikisinin birinci ve ikinci derece deprem kuşağında olduğunu belirterek, AKOM gibi merkezlere ekmek, su gibi ihtiyaç olduğunu ifade etti. Belediyenin çok önemli bir görev yerine getirdiğini anlatan Hatimoğulları, “Van depremi burada büyük acılar yaşattı. Ne yazık ki Türkiye’nin birçok yerinde yaşanmış depremler gibi Türkiye’nin son 100 yılında 7 ve üzerinde yaklaşık 16 deprem gerçekleşmiş, sayısız sel gerçekleşmiş ve neredeyse hepsinde çok büyük can kayıplarımız olmuştur. Van depreminde buraya Japonya’dan kalkıp gelerek Van halkıyla mükemmel bir dayanışma sağlayan sevgili Miyazaki’yi burada kaybettik. Japon halkına bizlerle, Van halkıyla, Türkiye halklarıyla göstermiş olduğu dayanışmadan dolayı kendilerine teşekkürlerimizi sunuyorum. Sadece deprem değil, Van ve bütün bölge aynı zamanda çığ tehlikesiyle karşı karşıya olan bir bölge. Yoğun kar yağışı, soğuklar, yağmurlar, bütün bunlar doğal afetleri oluşturan etmenlerdir. AKOM’un sadece Van’a değil, bütün bölgeye hizmet edecek olması da bütün bölgemiz için oldukça hayırlı ve öneli bir iştir” dedi.

 ‘Deprem değil ihmal öldürür’

Depremin değil, ihmal ve yapıların insanı öldürdüğünü söyleyen Tülay Hatimoğulları, “Bunu yakın zamanda 6 Şubat’ta Maraş merkezli depremde 20 Şubat’ta Hatay merkezli depremde hep birlikte çok acı bir şekilde deneyimledik. 11 ilimizi etkisi altına alan depremde ben Hatay’da bulundum. Depremin birinci gününden itibaren oradaydım ve aylarca oradaki deprem yaralarının sarılmasıyla ilgili faaliyetlere katıldım. Depremin birinci gününde oradayken biz aslında AKOM gibi kurumların eksikliğini fark ettik. Orada bir kepçeyi bulabilseydik bir gece içinde onlarca insanı kurtarabilirdik. AFAD’ın, diğer büyük şehirlerden gelen belediyelerden gelen arama kurtarma ekiplerine bizler de destek sağladık aktif bir biçimde. Orada şunu gördük. Bir küreğin, bir hiltinin bir kepçenin, bir kazmanın ne kadar hayat kurtarabileceğini biz o depremde o gün oradan deneyimledik. Ama biz bu aletlere orada ulaşamadık. İçeride o göçüklerin altında insanların çığlıklarını şu an kulaklarımda duyar gibiyim” dedi.

 Doğal afette merkezi hükümetin sağlayacağı kaynaklar

AKOM gibi kuruluşların tam teşekküllü bir biçimde altyapısını sağlamış olmasıyla ve bunların sahada yürüteceği anlık acil olan faaliyetleri ile bu ölümlerin azaltabileceğini söyleyen Tülay Hatimoğulları, “Elbette bu ölümleri azaltmanın yine en önemli yolu binaların sağlamlaştırılması, bina stoklarına geri dönüp bakmak, o bina stoklarını dirençli hale getirmektir. Bunun dışında deprem kuşağında olan kentlerin başka bir seçeneği yoktur. Bunu da yapmak mümkündür elbette. Ve biz gerek parlamentoda gerek parlamento dışı depremle ilgili her konuşmamızda Japonya'yı örnek verdik. Japonya depremi en çok yaşayan ülkelerden biridir. Her seferinde neredeyse 9 şiddetinde deprem yaşadıkları halde neredeyse bir insanın dahi burnu kanamıyorsa demek ki doğru bir planlama ve çalışmayla bu işlerin üstesinden gelebiliriz. Bunun için tek başına belediyeler tek başına yerel yönetimlerin olanakları yetmez. Burada merkezi hükümetin bu anlamda sağlayacağı kaynaklar bunu önemsemesi çok önemlidir” dedi. 

 Akdeniz belediyesine atanan kayyıma tepki

Akdeniz Belediye Eşbaşkanları ve meclis üyelerinin gözaltına alınmasına tepki gösteren Tülay Hatimogulları, “Bugün ne yazık ki Akdeniz Belediyesine kayyımcı zihniyet şu anda müdahale etmiş durumda. Akdeniz Belediye Eş Başkanlarımız, meclis üyelerimiz ve bazı müdürlerimiz gözaltına alınmıştır. Belediyede şuan kolluk kuvvetlerinin kuşatması var. Hiçbir belediye çalışanı ve meclis üyemiz içeri alınmıyor. Bunu kabul etmek mümkün değil. DEM Parti belediyeleri AKOM gibi oluşumları oluşturmak için seçildiler. DEM Parti belediyeleri kente hizmet yapmak için seçildi. DEM Parti belediyeleri bir kentin ve bir toplumun ne ihtiyacı varsa yerel yönetimlerin üzerine düşen ne varsa yerine getirmek için seçilmiştir. Bugün DEM Parti belediyeleri ile Konya Belediyesi arasında hiçbir fark yoktur. Aynı görevle aynı anlayışla aynı hukuk sistemiyle aynı anayasal düzenleme ile seçilmiştir. Ama ne yazık ki bizlere kayyımcı anlayışı reva gören bu anlayış bizim bu hizmetleri üretmemizi kayyım atayarak engellemekteler. Kayyımları deneyimleyen bir ildeyiz. Kayyımın buraya hizmetsizlik ürettiğini, belediyenin kaynaklarının hizmete değil de yandaşa harcandığını çok iyi biliyoruz. Bunu sadece burada değil, atamış olan bütün kayyımların öyle yaptığını biliyoruz. Buradan Ankara’ya seslenmek istiyorum. Seçme ve seçilme hakkımızı elimizden alamazsınız. Erken dönemde bu ülkede seçme ve seçilme hakkı demokrasinin asgari koşulu olarak belirlenmiştir, anayasal güvence altına alınmıştır. Bu hakkımızı sizlere vermeyeceğiz” dedi.

 ‘Bırakın belediyelerimiz işlerini yapsın!’

Tülay Hatimoğulları, son olarak “Bizim belediyelerimiz başta AKOM olmak üzere bu kentin ihtiyacı olan yolu, suyu, sosyal faaliyetleri, kültürel faaliyetleri üretmek üzere seçilmiştir. Belediyelerimizi rahat bırakın, belediyelerimiz hizmet üretsin. Akdeniz Belediyesinde esaslı açıklamamızı yarın orada yapacağız. Ben yarın Mersin Belediyesinde olacağım. Heyetimizle beraber esas açıklamamızı orada yapacağım ama bu konuya da buradan değinmeden geçmek istemiyorum. Belediye eşbaşkanlarımız derhal serbest bırakılmalıdır, gözaltındaki bütün arkadaşlarımız derhal serbest bırakılmalıdır” diyerek konuşmasını bitirdi.

Konuşmaların ardından merkezin açılışı yapıldı. Eş Genel Başkan Tülay Hatimoğulları, Eşbaşkan Şedal ve Zeydan ile birlikteki heyet AKOM binası açılış kurdelesini alkış ve zılgıtlarla kesti.

Kurdele kesimi ardından Eşbaşkan Şedal, Zeydan ve beraberindeki heyet binada bulunan odaları dolaştı. Yapılan çalışmalara dair heyet bilgilendirildi. Açılış AKOM binasının iç bölümlerinin gezilmesi ardından son buldu.

AKOM açılışı öncesi Miyazaki Koru Parkı’nda tören

Van Büyükşehir Belediyesi Atsushi Miyazaki Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) açılışı öncesi Japonya Maslahatgüzarı Tahana Koji, Japonya Büyükelçiliği yetkilileri, Van Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları ve ilçe belediye Eşbaşkanlarının katılımıyla Edremit İlçesi Van Bölge Eğitim ve Araştırma Hastanesi yanında yer alan Miyazaki Koru Parkı’nda anma töreni düzenlendi. Eşbaşkanlar Japon Maslahatgüzar ile birlikte Miyazaki anıtına çiçek bırakarak, Miyazaki’yi andı.



Van,Van Belediyesi
belediye365.com


Orjinal Habere Git
— HABER SONU —