Söyleşide konuşan Bener, Arafta Düet kitabının ortaya çıkış hikayesini anlattı.
Tutuklu siyasetçi Selahattin Demirtaş’ın araştırmacı yazar Yiğit Bener ile ortak kaleme aldıkları "Arafta Düet" eseri için söyleşi ve imza etkinliği düzenledi. Van Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde gerçekleşen etkinlik, İpekyolu Belediyesi Atatürk Sanat Galerisi'inde düzenlendi. Etkinliğe Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, İpekyolu Belediye Eşbaşkanı Cevdet Altındağ, meclis üyeleri ve çok sayıda okur katıldı.
Demirtaş ile karşılıklı yazılan mektuplarla hazırlandı
Psikolog Figan Kepenek’in moderatörlüğünde yapılan söyleşide konuşan yazar Yiğit Bener, Arafta Düet kitabının Edirne Cezaevinde tutuklu bulunan Selahattin Demirtaş ile karşılıklı mektuplar yazarak hazırlandığını ve bunun için büyük emekler verildiğini söyledi. Bener, ülkenin bulunduğu koşulları hatırlatarak mevcut durumda halkların “arafta” olduğunu vurguladı.
‘Hafızayı diri tutmakta edebiyatın büyük bir rolü var’
Söyleşi ardından konuşan Van Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Neslihan Şedal, kadın kırım politikaları darbe ve katliamların yaşandığı bir ülkede yaşadıkları sözlerine dikkat çekti. Yaşanan kırım, katliam ve darbelerin ülkede bir hafıza oluşturduğunu belirten Şedal, “Bu hafızayı diri tutmakta edebiyat rolü önemlidir. Her ne kadar yaşanan büyük kırım politikası varsa da, buna karşı bir mücadele yürütülüyor” dedi.
“Bu hafızayı diri tutmakta sizler gibi yazarların, entelektüellerin rolü çok önemlidir” diyen Şedal, şöyle devam etti: “Her ne kadar bu kadar olumsuzluklardan söz etsek te bunu kendine dert eden, bu hafızayı diri tutmak isteyen, birbirini hiç görmese de, aynı kalemde buluşan bu duyguyu aynı sayfaya nakşedebilen edebiyatçılar da var; sizler gibi, Selahattin Demirtaşlar gibi. Biz tam da burada Arafta Düet ile karşılaşıyoruz.”
‘Eserlerinde barış ve demokrasiyi savundu’
Ardından konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan, tutuklu Selahattin Demirtaş ile aynı hücrede bulunduğunu hatırlatarak, cezaevlerinin bir mücadele alanı olduğunu söyledi. Selahattin Demiştaş’ın tüm eserlerinde; edebiyatı, ötekileri, ötekileştirilenleri koruyan, onların acılarını dile getirdiğini kaydeden Zeydan, “Birlikte özgür yaşamı savunan bir dili vardır. Eserlerinde eleştiri de var, öz eleştiri de vardır. Edebiyat barışı ve demokrasiyi savunanlara çok önemli katkıları var” dedi.
31 Mart seçimlerinde Van’da mazbatanın verilmemesine karşı direnişi hatırlatan Zeydan, “Bizler bu direnişi zafere ulaştırmışsak, tutuklu arkadaşlarımızın bunda büyük payı vardır. Van direnişi toplumsal barışı sağlamada yeni bir sürecin başlangıcı anlamını da barındırıyordu” ifadeleriyle dayanışmanın önemine vurgu yaptı.