Van Büyükşehir Belediyesi, Dr. Miyazaki Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) için açılış hazırlıklarını sürdürüyor.
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Afet Koordinasyon Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Eşbaşkanlar, aldıkları kararla merkeze 2011 yılındaki Van depreminde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Miyazaki Atsushi'nin ismini vereceklerini söyledi.
Van Büyükşehir Belediyesi, Van'ı afetlere karşı daha hazırlıklı hale getirmek, olası afetlere hızlı bir şekilde müdahale etmek ve koordinasyonu sağlamak amacıyla kurduğu Dr. Miyazaki Afet Koordinasyon Merkezi'nin (AKOM) açılışı için gün sayıyor. Edremit ilçesi Eminpaşa Mahallesi'ndeki Fidanlık Parkı yerleşkesinde bulunan ve 8 yıllık kayyım döneminde atıl durumda kalan üç katlı nikâh salonu binası, AKOM’a dönüştürüldü. Fen İşleri Dairesi Başkanlığı ile Afet İşleri Dairesi Başkanlığı’nın ortak çalışması sonucu binanın tadilat, altyapı ve mekanik elektrik bakım-onarım işleri titizlikle gerçekleştirildi. AKOM merkezinin kısa bir süre içerisinde hizmete açılması planlanıyor.
Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Afet Koordinasyon Merkezi’nde incelemelerde bulundu. Genel Sekreter Cavit Tatar, Genel Sekreter yardımcıları, VASKİ Genel Müdürü Şeref Demir ve VASKİ yönetimi ile daire başkanları tarafından karşılanan Eşbaşkanlar, merkezin yeni oluşturulan alanlarını detaylı bir şekilde inceleyerek, çalışmalar hakkında ilgili daire başkanlarından bilgi aldı.
‘AKOM’a Dr. Miyazaki ismini vereceğiz’
İncelemenin ardından AKOM merkezi önünde yürütülen çalışmalara ilişkin bilgi veren Eşbaşkan Neslihan Şedal, Van’ın bir afet kenti olduğunu dile getirerek, “Kentimiz bir afet kenti. Bilimsel olarak her 35 yılda bir deprem oluyor. Depremlerde birçok hasar ve kayıpla karşı karşıya kalıyoruz. Kentimizde yıllardır bu deprem gerçekliğiyle ilgili hiçbir tedbir ve önlem alınmamış. Göreve geldiğimiz günden bu yana titiz bir çalışma yürüttüğümüz Afet Koordinasyon Merkezi’nin açılması için hızlı bir süreç içerisindeyiz. Merkezimiz yakın bir tarihte faaliyete geçecek. Belediyedeki emekçi arkadaşlarımız günlerdir burada hummalı bir çalışma yürütüyorlar. Yerel yönetimlerin ve iktidarların asıl görevlerinden biri de kentleri deprem ve afetlere hazırlamaktır. Ancak bununla ilgili hiçbir çalışma yürütülmüyor. Bizler seçildiğimiz günden bu yana ekolojik bir anlayışla dirençli kentlerin oluşturulmasına dair çalışmalar yapıyoruz. Afet zamanında gönüllü olarak çalışma yürüten kişilerin anılarını yaşatarak bu çalışmayı sürdürüyoruz. Afet Koordinasyon Merkezi’ne, 2011'deki Van depreminde hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Miyazaki Atsushi'nin ismini vereceğiz” dedi.
‘Van halkına uzatılan iyilik eli unutulmadı’
Daha sonra konuşan Eşbaşkan Abdullah Zeydan ise, şunları söyledi: “Bizler göreve gelir gelmez, Van Büyükşehir Belediyesi eski eşbaşkanları Hatice Çoban ve Bekir Kaya döneminde Edremit ilçesi Fidanlık Parkı'nda yapılan binayı Afet Koordinasyon Merkezi'ne dönüştürdük. Van bir deprem kenti; elbette depremleri ve afetleri engelleyemeyiz, ancak bunlarla ilgili en üst düzeyde gerekli önlemler alınmalı. Maalesef kayyım döneminde, Van’ın bir deprem kenti olduğunu bilmelerine rağmen hiçbir önlem alınmamış. Bizler seçildikten hemen sonra Afet İşleri Daire Başkanlığı'nı kurarak AFET Koordinasyon Merkezi'nin kurulması için çalışmalar başlattık. 2 bin metrekare kapalı alanda inşa edilen ve Türkiye’de eşi benzeri olmayan teknik donanıma sahip merkezimizin yakın zamanda açılışını yapacağız. Bu merkezde kentimizdeki tüm kurumlarla afet döneminde afetleri yöneteceğiz. Aldığımız karar ile 2011’deki Van depreminde Van halkı ile dayanışmaya gelen, halkın yaralarını saran ve acısını paylaşarak hayatını kaybeden Japon yardım gönüllüsü Dr. Miyazaki Atsushi'nin ismini vereceğiz. Van halkına uzatılan iyilik elinin unutulmaması ve depremsellik farkındalığını diri tutma adına bu duyarlılıkla buranın adını Dr. Miyazaki Afet Koordinasyon Merkezi olarak belirledik. Yakın bir zamanda açılışını yapacağımız merkezin açılışına Japon Büyükelçiliği, Miyazaki’nin ailesi ve çalıştığı kurumu davet edeceğiz. Bu vesileyle Van’dan Japonya’ya bir vefa köprüsü kurmak istiyoruz. Bu binanın yapımında emeği geçen arkadaşlarımıza sonsuz teşekkür ediyoruz.”
Merkez bünyesinde neler var?
Yerinde dönüştürülen merkezde yeni odaların yapımı ve afet izleme salonunun revizyon işleri devam ederken, binada; AKOM koordinasyon salonu, akıllı sistem odası, güvenlik personel odası, 2 adet dinlenme odası, 7 adet personel odası, 1 adet başkanlık odası, 2 adet müdür odası, 1 adet toplantı odası, 1 adet mekanik oda, mutfak, mescit ve WC’ler yer alacak. Teknolojik cihazların da kullanılacağı merkezde; 3 adet büyük ekran kurulurken, LED video wall ekranlar, iç ortam video wall gibi cihazlar yer alacak.