Van'da kaçak kazılar sırasında ortaya çıkan Garibin Tepe'de yürütülen arkeolojik kazı çalışmaları aralıksız bir şekilde devam ediyor.
Kazı çalışmaları kapsamında daha önce Urartulara ait anıtsal yapı grubu ve dev pitoslar ortaya çıkarılırken, geçtiğimiz günlerde yapılan çalışmalar ise yaklaşık bir ton ağırlığında, bazalt taşından yapılmış bir heykel ortaya çıkarıldı.
Van'da kaçak kazılar sonucu ortaya çıkan ve muhteşem duvar resimlerine sahip olan 2 bin 700 yıllık Garibin Tepe'de bilimsel arkeolojik kazılar yürütülmeye devam ediyor. Urartu medeniyetinin en görkemli yapılarından biri olan Van'daki Ayanis Kalesi'ne 3 kilometre uzaklıkta yer alan Garibin Tepe'de geçtiğimiz senelerde defineciler kaçak kazı yaptı. Daha sonra bölge, İl Jandarma Komutanlığına bağlı ekipler tarafından koruma altına alındı.
Yapılan incelemelerde, kaçak kazı sırasında açılan küçük girişten içeri giren uzmanlar, yüzeyden 6-7 metre derinlikte, koridorlarla birbirine bağlanmış, birçok odadan oluşan büyük bir anıtsal yapı grubuyla karşılaştı. Ayrıca 16 metre uzunluğundaki tünelde, daha önce benzerine rastlanmamış mavi ve bordo renklerde freskler yer alıyordu.
Araştırmacılara göre, burada korunması gereken en önemli bölüm resimler ve kerpiç duvarlar. Resimler üç bölümden oluşuyor. Her bölümde farklı bezemeler var. Ortasında desen içinde bir insan figürü var. Yanında da mitolojik olabileceği düşünülen bezemeler yer alıyor.
Garibin Tepe'deki arkeolojik kazılar, Van Müzesi başkanlığında ve Atatürk Üniversitesi'nden Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülürken, kazılarda, tepenin güney kısmında içinde 13 pitosun bulunduğu yeni bir anıtsal yapı grubu ortaya çıkarılmıştı.
Son olarak Garibin Tepede gerçekleştirilen arkeolojik kazılarda, Urartular dönemine ait yaklaşık bir ton ağırlığında, bazalt taşından yapılmış bir heykel ortaya çıkarıldı.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle, Van Müzesi başkanlığında gerçekleştirilen kazı, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı. Kazı ekibi, 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde, boyun bölgesi kırık olan heykeli restore edilmek üzere Van Müzesine taşıdı.
Ayanis Kalesi'ne 3 kilometre uzaklıkta yer alan Garibin Tepe'de, daha önce yapılan kazılardan yüzeyden 6-7 metre derinlikte, koridorlarla birbirine bağlanmış, birçok odadan oluşan büyük bir anıtsal yapı grubu keşfedilmişti.
1994'te buraya yakın bir yerde parçalar halinde büyük bir aslan heykeli, yüzeyde bulunan mimari blok parçaları ve kaçak kazıyla tespit edilen duvar resimleri burada ihtişamlı bir Urartu mimarisinin olduğunu gösteriyor.
Kültür ve Turizm Bakanlığı izniyle Van Müzesi başkanlığında Atatürk Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Işıklı'nın bilimsel danışmanlığında yürütülen kazı, bu yıl tepenin güney kısmında yoğunlaştırıldı.
Daha önce anıtsal yapı grubunun gün yüzüne çıkarıldığı alanda kazı yapan akademisyenler, 2 metre uzunluğunda ve 1 metre genişliğinde bazalt taştan yapılan bir heykelle karşılaştı.
Ankara'dan gelecek ekibin yapacağı detaylı incelemenin ardından bazalt heykelin sırrının çözülmesi bekleniyor.
GARİBİN TEPE
Alaköy Van il merkezinin 28 kilometre kuzeybatısında, Merkez ilçeye bağlı bir köydür. Bunun 1 kilometre kuzeyinde, köylülerce Garibin Tepe olarak adlandırılan bir kaleye ait kalıntılar bulunmaktadır. Alaköy-Ağartı (Ayanıs) arasındaki eski dağ yolunun hemen doğusundaki kale, haritalarda 'Yumru Tepe' olarak gösterilmiştir.
Deniz seviyesinden 1867 metre yüksekte bulunmasına rağmen, yerleşim alanının çevresindeki rakımın 1800-1850 metre civarında olması kalenin alçak bir tepe gibi görünmesine neden olmaktadır. Alaköy'ü Ayanıs'a bağlayan yeni yola 150 metre uzaklıkta olmasına karşın uzun yıllar fark edilmemiştir.
Bunun nedeni sur duvarlarının anakaya seviyesine kadar sökülmüş olmasıdır. 1993 yılında yaptığımız bir yüzey araştırmasında, köylülerin fil heykeli çıktığını söyledikleri yüzeyi bazalt parçaları ile kaplı yerleşim alanının küçük boyutlu bir Urartu Kalesi olduğu anlaşılmıştır.