Dünya üzerinde temiz su kaynaklarının giderek azaldığını belirten Müdür Görentaş, gelecek adına büyük önem arz eden suyun bilinçli şekilde tüketilmesi gerektiğini vurguladı.
Türkiye genelinde olduğu gibi Van'da da son dönemlerde temiz su kaynakları giderek azalıyor. Bu kapsamda harekete geçen kurumlar, vatandaşları bilinçli su tüketimi konusunda uyarmaya devam ediyor. Dünya Su Günü dolayısıyla gazetemiz aracılığıyla Vanlılara uyarılarda bulunan Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, suyun çok bilinçli bir şekilde tüketilmesi gerektiğini ifade etti.
Geçtiğimiz yıllarda Türkiye genelinde başlatılan Su Verimliliği Seferberliği kapsamında çalışmalar aralıksız bir şekilde devam ederken, israf etmeden, bilinçli tüketerek su kaynaklarına sahip çıkılması gerektiğini söyleyen Van İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Görentaş, bir damla suyun dahi öneminin çok büyük olduğunu ifade etti.
"HASTALIKLARIN ÖNEMLİ BİR KISMI SULARDAN KAYNAKLANIYOR"
Suyun önemine vurgu yapan Müdür Görentaş, "Son yıllarda küresel düzeyde yaşanan iklim değişikliği, kuraklık, doğal afetler, endüstriyel faaliyetler, çarpık kentleşme, bilinçsiz tarımsal faaliyetler, bölgesel düzeyde yaşanan çatışmalar ve bunlara bağlı yaşanan göçler, su kaynaklarının azalmasına ve sularda kirlilik miktarının artmasına yol açmaktadır. Dünya genelinde yaşanan hastalıkların önemli bir kısmı sulardan kaynaklanmaktadır. Bu nedenle tüketime sunulan suların sağlıklı ve güvenli olması halk sağlığının korunmasında birincil öncelikler arasında yer almaktadır. Güvenli olmayan suyun tüketilmesi ile dünya genelinde her yıl 2.2 milyar insan olumsuz etkilenmektedir. Su kaynaklarımız, geleceğimiz için kırmızı alarm veriyor. Veriler, en fazla su kaybının içme suyu temin ve dağıtım aşamasında oluştuğunu gösteriyor. Kontrolsüz su tüketiminin önüne geçmek için herkese önemli görevler düşüyor. Her zaman suyumuza sahip çıkalım. Su, günlük yaşamsal aktiviteleri sürdürmenin yanı sıra insan metabolizmasında da en önemli öğedir. İnsan vücudunun %70'ini su oluşturmakta ve vücuda günlük alınması gereken minerallerin önemli bir kısmı da suyla karşılanmaktadır. Ülkemiz genelinde olduğu gibi Van'da da son dönemlerde temiz su kaynakları giderek azalıyor. Bu anlamda herkesin bilinçli bir şekilde su tüketmesi gerekiyor" dedi.
"GÜNÜMÜZDE NE YAZIK Kİ 2 MİLYARDAN ÇOK İNSAN TEMİZ SUYA ERİŞEMİYOR"
Dünyada giderek büyüyen temiz su ciddi bir sorun haline dönüştüğünü belirten Müdür Görentaş, "Su, bütün canlıların yaşamı için en temel maddedir. O, yalnızca susuzluğu gidermez ya da sağlıklı olmayı sağlamaz; ekonomik, toplumsal ve insani gelişimi desteklemek için de yaşamsal önem taşır. Dünyada giderek büyüyen temiz su ciddi bir sorun haline dönüştü. Temiz, sağlıklı ve yeterli miktarda suya erişimde dünyanın birçok bölgesinde büyük sıkıntılar yaşanıyor. Günümüzde ne yazık ki 2 milyardan çok insan temiz suya erişemiyor. Gerçekte su doğal ekolojik sistemin bir parçasıdır ve herkesin ona erişme hakkı vardır. Dünyada ve ülkemizde küresel ısınma ve iklim değişikliği su üzerindeki baskıları artırıyor, su rezervlerini tehdit ediyor. Evlerde, iş yerlerinde ve sosyal alanlarda su tasarrufu sağlayacak basit ama etkili önlemler alınmalıdır. Özellikle çamaşır makinesi ve bulaşık makineleri dolmadan çalıştırılmaması gerekiyor. Su fakiri olmaya aday ülkeyiz. Bu kapsamda suyu çok bilinçli kullanmamız gerekiyor. Bilinçli tüketimle su israfına dur diyelim, çevremize ve gelecek nesillere daha yaşanabilir bir dünya bırakalım. İsraf etmeden, bilinçli tüketerek su kaynaklarımıza sahip çıkalım. Bir damla su, bir umut demektir. Dünya üzerinde temiz su kaynakları giderek azalıyor. Suya vefa göstermek, su tüketimimizi bilinçli hale getirmekle mümkün. Küçük adımlarla büyük farklar yaratabiliriz" diye konuştu.
"SUYUMUZU BİLİNÇLİ VE TASARRUFLU BİR ŞEKİLDE KULLANALIM"
Bazı alışkanlıklar yüzünden günde 5 litreden fazla suyun boşa harcandığını vurgulayan Müdür Görentaş, "Suyumuzu korumakla vatanımızı korumak arasında mahiyet itibariyle hiçbir fark görmüyoruz. Yarınlarımız, çocuklarımız ve vatanımız için suda sıfır kayıp diyoruz. Çünkü biliyoruz su toprağımıza can, soframıza aş, evimize ışıktır. Kişi başı yıllık su potansiyelimiz 1000 metreküpün altına düşerse su kıtlığı çeken bir ülke olacağız. Alınacak önlemlerle su verimliliğini artırarak, riski afete dönüşmeden engellemek bizim elimizde. Yaşamımızın vazgeçilmezi, hayat kaynağımız su; unutmayalım ki sınırlı bir doğal kaynak. Bu anlamda suyumuzu bilinçli ve tasarruflu bir şekilde kullanalım. Elimizi yıkarken musluğu fazla açmak gibi pek çoğumuzun farkında olmadan yaptığı günlük alışkanlıklar suyun fazla kullanılmasına sebep oluyor. Bu alışkanlıkların günde 5 litre fazla su harcanmasına bile sebep olması 84 milyon nüfuslu ülkemizde yılda yaklaşık 150 milyon metreküp (150 milyar litre) suyun boşa harcanmasına sebep olabilir. Bunun dışında çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi kullanımı her ne kadar su tüketimini azaltsa da bu cihazların dolmadan sık sık çalıştırılması ve fazla su tüketen modellerinin tercih edilmesi de suyun daha fazla tüketilmesine yol açıyor. Bunların dışında duşta kalınan sürenin kısaltılması da su tüketimini ciddi oranda azaltacak tedbirlerden bir diğeri olarak söylenebilir" ifadelerini kullandı.