Diyarbakır’da düzenlenen ve iki gün sürecek olan “Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları Çalıştayı” Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanlarımız Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan’ın katılımıyla başladı.
Yoğun ilginin olduğu çalıştayda engelli politikalarına ilişkin değerlendirmeler yapılırken, önemli sunumlar gerçekleştirildi.
DEM Parti Yerel Yönetimler Kurulu ve DEM Parti Engelliler Komisyonu tarafından Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde “Yerel Yönetimlerde Engelli Politikaları ve Uygulamaları Çalıştayı” başladı. İki gün sürecek olan çalıştaya, Van Büyükşehir Belediye Eş Başkanları Neslihan Şedal ve Abdullah Zeydan, Diyarbakır Büyükşehir Belediye Eşbaşkanı Doğan Hatun, birçok il ve ilçeden gelen belediye eşbaşkanları, çok sayıda sivil toplum örgütü temsilcisi, engelli dernekleri başkanları ve temsilcileri, baroların engelli komisyonları ve bu alanda çalışma yürüten akademisyenler ve gazeteciler katıldı. Çalıştay boyunca tüm sunumlar, işitme engelliler için işaret dili ile anlatıldı.
‘Sağlamcılığı reddeden bir perspektif’
Çalıştayın açış konuşmasını yapan Eşbaşkan Doğan Hatun, çalıştayın önemli bir adım olduğunu belirterek, "Bugün ülkenin birçok şehrinden buraya gelip bu emeğin ortağı olan, kendi deneyimlerini bizlerle paylaşan ve kentimizi daha iyi bir noktaya taşıyan; anlayışı sağlamcılık üzerine oturtmuş bir ülkenin, engellileri nasıl görmezden geldiğini anlatmayı rol ve misyon edinen arkadaşlarımız burada. Emeğinizi bizlerle paylaşan arkadaşlara duyguda da algıda da iyi bir eğitmen gözü ile bakıyorum. Ülkenin bir bütünün yanı sıra bölgemizdeki iller maalesef engelliler için erişebilir kamu hizmetinin sunulmadığı kentler. Partimizin önünüze koyduğu perspektif ile hiçbir insanı ayırmayan, sağlamcılığı reddeden bir bütçe ile bu politikalara karşılık vermek istedik" dedi.
‘Eyleme dönmeyen sözün hükmü yok’
DEM Parti Engelliler Komisyonu Eş Sözcüsü Hatice Betül Çelebi ise 3 Aralık'ta kutlanan Dünya Engelliler Günü’ne dikkat çekerek, şunları söyledi: "Dünya Engelliler Günü, engelli kelimesinin takla attırıldığı, her türlüsünün kullanıldığı, sağlamcılığı içeren ve bu kültüre bir taş daha koyan bir gün hale geldi. Eyleme dönmeyen bir sözün hükmü yok. Manifestomuzda görüldüğü üzere bu alanda en çığır açıcı çalışmaları yaptık. Biz bu sözü eyleme geçiremezsek inanmayın. Sözün eyleme geçmiş halini hep birlikte konuşacağız. Bizler kent beyannamemizi hazırlarken Engelli Daire Başkanlıkları kurulacak demiştik. Genel seçim beyannamemizde Engelliler Bakanlığını kuracağımızı söylemiştik. Bizden sonra başka partiler de bunu gündemine aldı."
Açış konuşmalarının ardından çalıştayın ilk oturumunda Engelsiz Erişim Derneği'nden Burak Sarı, "Kapsayıcılık, keşimsellik normallik ve sağlamcılık” konusunda sunum gerçekleştirdi.
Ardından otistik aktivist Dr. Fırat Keser ve Devrim Nesin "Türkiye'de engelliler için yürütülen eğitim modellerine" dair bir sunum gerçekleştirdi.
Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Emekli Sen'in engelli bireylere dair kamu spotunun gösterilmesinin ardından DİSK Emekli Sen Engelliler Komisyonu üyesi Ufuk Gürbüz, "Engelliğe sınıfsal ve toplumsal bakış", Solfasol dergisinden Mehmet Onur Yılmaz, "İnsan Hakları Kentleri" ve Altı Nokta Körler Derneği'nden Fermani Altun "Türkiye'de Engellilik" konularında sunum gerçekleştirdi.
Geçtiğimiz günlerde kuruluşu gerçekleştirilen Van Büyükşehir Belediyesi Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Daire Başkanlığını yapan Fikri Yaşar’ın da katıldığı çalıştayda, Eşbaşkan Şedal ve Zeydan da yarın birer konuşma gerçekleştirecek.